Vardagen idag

Varje dag när jag är på praktik får jag äta gratis i skolmatsalen. Jag har fått en mängd kulinariska flashbacks i form av vårrullar, minestronesoppa, fiskpanetter och pannbiff (max 2 st!). Idag träffade jag däremot på något nytt. Mattanter i skolmatsalar är mästare på fantasifyllda varianter av gamla rätter och idag hade de gjort pytt-i-panna med kebabkött. Det doftade lockande för hungriga tonårsmagar – ”Det luktar kebab.. är det kebab?”. Det var kebab, men pytt-i-panna också, multikulturellt kanske, för att tilltala alla. Jag är imponerad.

Byggtvåan och hantverk-/livsmedeltvåan skriver uppsatser just nu, som övning inför det kommande nationella provet. Byggtrean och eltrean skrev uppsatser tidigare i höst och då fick jag läsa, bedöma, skriva kommentarer och diskutera betygsättningen med handledaren innan hon satte betyg på dem. Jag gör samma sak nu. Det är fantastiskt kul att läsa elevuppsatser och ibland kan det bli ännu roligare när en smålänning, som jag, ska försöka förstå mig på deras emellanåt märkliga felstavningar. Ofta måste jag försöka läsa ordet på skånska för att förstå vad det står. Särskrivningar är ett stort problem, men i en av uppsatserna hade en elev istället varit lite väl duktig på att skriva ihop. Bland annat det stiliga ordet ”kläutsig”. Säger man förresten ”han ene och han andre” på skånska för ”den ene och den andre”?